Scroll Top

Els perfils professionals de l’àmbit digital guanyen protagonisme després del COVID-19

Tendències en l'àmbit tecnològic

La presència de les tecnologies ha sigut destacable en 2019, perquè aquesta ha tingut un paper protagonista en el teixit empresarial del nostre país. Tal com apunta l’Institut Nacional d’Estadística: “tres de cada cinc empleats i empleades en empreses amb 10 o més treballadors i treballadores usen ordinadors amb finalitats empresarials i més de la meitat utilitza ordinadors amb connexió a Internet en el primer trimestre de 2019.” D’igual forma, “el 92,8% de les empreses utilitza alguna mesura de seguretat de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) en el primer trimestre de 2019”.

Aquestes dades mostren el paper principal que té la tecnologia en les empreses. No obstant això, amb la crisi sanitària provocada pel coronavirus hem vist un creixement encara major de l’ús de les tecnologies. Moltes han sigut les empreses que s’han vist “forçades” en certa manera a adaptar els seus serveis a la gran xarxa. La transformació digital, per tant, ha tingut un paper clau en l’evolució i adaptació del mercat al context actual.

La gran majoria dels serveis i activitats de les nostres vides també s’han traspassat a aquest escenari virtual i en el nostre dia a dia estan cada vegada més presentes les tecnologies. Hem vist com molts dels serveis que no imaginàvem a través de la xarxa, s’han adaptat també a aquest nou panorama: Les consultes mèdiques, els teatres, l’ensenyament… Això ha donat lloc al fet que la societat, en la seua majoria, realitze gran part de les seues pràctiques a través d’aquest espai virtual. Per aquesta mateixa raó, la xarxa es converteix en el mitjà ideal per a arribar al gran públic. Si eres una empresa, estar present en l’esfera digital és imprescindible en aquest nou context.

Les pràctiques de consum ja s’havien modificat en els últims anys, mostrant una tendència cap a l’augment de les pràctiques digitals. En l’actualitat, el COVID-19 ha provocat que el gruix del consum global es realitze a través de l’àmbit digital. Segons l’INE, ja en 2019, “les compres a través de comerç electrònic van representar el 21,3% de les compres totals de les empreses de 10 o més empleats i empleades, enfront del 19,7% de l’any anterior.”

Així mateix, un estudi global realitzat a 23.000 consumidors i consumidores per la consultora Kantar,  entre el 14 i el 23 de març de 2020, revela que “un 16% diu haver comprat més “online”, set punts per damunt de la mitjana general”.

Per a aquest nou escenari es precisa, per tant, perfils professionals que compten amb competències digitals, per a donar suport a les noves maneres d’oferir serveis i productes. Radio Rioja destaca la importància d’aquestes capacitats en el seu article “La juventud pot trobar en les competències digitals una oportunitat per a trobar ocupació“.

Encara que la tendència ja era cap a la transformació digital de molts dels àmbits de la nostra vida, podria dir-se que la pandèmia ha provocat una major acceleració d’aquest procés, donant lloc al fet que es posen en valor els perfils professionals del món digital i els seus coneixements.

Leave a comment