La tecnologia en la lluita contra el Covid-19

Les eines tecnològiques
que han sorgit durant la crisi sanitària

Moltes són les iniciatives que estan sorgint per part d’organismes i empreses dedicades a l’àmbit tecnològic per a frenar la pandèmia. La tecnologia està sent la major aliada per a les persones en aquesta lluita incessant contra el covid-19. S’han creat projectes digitals que se centren en facilitar la investigació del virus i, d’aquesta manera, trobar la manera de superar-lo.

 

Intel·ligència artificial

La gran protagonista està sent la Intel·ligència Artificial, perquè ha sigut una de les eines més emprada per a millorar la resposta ciutadana davant la crisi sanitària. Aquesta vessant s’ha centrat, principalment en el desenvolupament de la tecnologia aplicada a la salut i gestió de pacients i possibles contagis. D’igual forma, s’ha treballat amb ella també per a aconseguir anticipar-se al coronavirus i trobar possibles solucions.

🔹 El Govern del País Basc, utilitza la IA per a reconéixer patrons i tendències del virus i poder, d’aquesta forma predir necessitats en les UCI. La plataforma fa ús d’algorismes d’aprenentatge automàtic per als pronòstics, i està desenvolupada ‘ad hoc’ per a les característiques de les províncies d’Àlaba, Biscaia i Guipúscoa i adaptada als escenaris i criteris de Osakidetza.

🔹El Ministeri de Sanitat ha llançat Hispabot-Covid19, basat també en la intel·ligència artificial. Aquest servei de “chatbot” respon als dubtes de la ciutadania amb informació oficial i actualitzada sobre el Covid-19 a través de l’aplicació Whatsapp. El sistema permet més de 200 preguntes relatives a la malaltia i els símptomes d’aquesta, a les quals dona resposta gràcies a la seua base de dades procedent del Ministeri, així com d’altres organismes oficials.

Aplicacions i plataformes digitals

🔹Una de les eines que destacar és AsistenciaCOVID-19, una App gratuïta de l’Estat, per a web, IOS i Android, dirigida a persones amb possibles símptomes de coronavirus. Permet realitzar un autodiagnòstic, i inclou informació sobre COVID19. Es tracta d’una plataforma intuïtiva i senzilla, que a través d’un breu qüestionari reporta informació d’interés per a usuaris i usuàries. Aquesta app geolocalitza a l’usuari o usuària per a conéixer en quina comunitat es troba i recomanar-li el protocol corresponent. Aquesta aplicació es va implantar primerament a Madrid i Catalunya i, en aquesta última, les dades de la geolocalització van permetre la creació d’un mapa virtual que informa de la quantitat de pacients amb símptomes, segons el nivell d’aquests.

🔹 En València, podem disposar del portal coronavirus.valencia.es, una web de l’Ajuntament de València que inclou informació contrastada i rigorosa sobre el coronavirus. Un espai digital on accedir als serveis de les entitats públiques disponibles durant la crisi sanitària. En la home d’aquest website podem trobar subvencions, ajudes d’urgència social, dades d’evolució, recursos geolocalitzats i contacte amb els serveis municipals, entre altres.

Impressió 3D

Una altra de les grans protagonistes ha sigut la impressió en 3D, que ha ajudat a la producció de material sanitari, permetent d’aquesta manera, proveir a tots els ciutadans i les ciutadanes. Diverses han sigut les empreses i organismes que han utilitzat aquesta eina per a col·laborar i ajudar a augmentar les existències, per exemple, de màscares.

La tecnologia ens permet generar recursos addicionals amb un menor risc per a les persones i a una major velocitat.

Leave a comment